Дитинства, юності столиця

Школа – святиня рідная наша,

Де вчителі нам заповнили чашу,

Чашу знаннями і вихованням,

Світ нам відкрили добрим бажанням.

17. 06. 2006р. Літун Олександр Григорович, випускник 1956 року.

1 вересня 2015 року святкує свій 100-літній ювілей Павлівський Перший НВК

Пожовклі від часу архівні документи свідчать, що в селі Павлівка Перша у 1860 році було відкрито церковно-приходську двокласну школу. Це була невелика, низенька,покрита соломою селянська хата. В ній і навчалися сільські діти більше п’ятдесяти років.

У 1912 році в селі розпочали будівництво нової земської школи, яка в 1915 році була введена в дію. Це приміщення стоїть і донині.

З 1918 по 1930 рік Павлівська Перша школа була початковою чотирирічною, а

з 1930 року - семирічною, перший випуск якої відбувся у 1938 році. І вже в 1941 - 39 учнів одержали атестати про середню освіту.

У роки Великої Вітчизняної війни навчання в закладі було зупинено, тому що тут перебував штаб німецької дивізії.

По закінченню війни в 1945 році навчання в школі було відновлено. На той час тут навчалися учні з дев’яти навколишніх сіл.

У 1956 році село святкувало перший післявоєнний випуск з середньої школи.

За час існування школи, в її стінах відбулося більше 20 випусків. 578 випускників одержали атестати про середню освіту.

В 1959 році було добудоване приміщення для початкових класів і майстерня для трудового навчання.

У зв’язку зі зменшенням кількості учнів у 1975 році Павлівську Першу середню школу було реорганізовано у восьмирічну, а в 1989 - у дев’ятирічну.

В 2009 році Павлівську Першу загальноосвітню школу I-II ступенів реорганізовано в Павлівський Перший навчально-виховний комплекс «дошкільний навчальний заклад – загальноосвітня школа I-II ст..» Тальнівської райради.

За період існування Павлівську школу очолювали більше двадцяти її керівників.

Першим завідувачем школи був Шпатюк Михайло, а - директором у 1930 р. був призначений Проценко Кирило Боніфатович.

Найдовше, майже 20 років, очолював школу Безуглий Микола Олександрович.

«Усяка школа славна не числом, а славою своїх учнів», - говорив М.Пирогов.

Нашому закладу є ким пишатися. Серед її учнів – хлібороби, робітники, лікарі, вчителі, доктори наук, захисники Вітчизни 1941 – 1945р.р. у ВВВ та учасники АТО.

З особливим болем ми вшановуємо пам'ять Малиша Віталій Васильовича–учасника АТО, який загинув 29 серпня 2014 року під час виходу з Іловайського котла, 51-а механізована бригада ЗСУ

Наші випускники – люди різних професій, які прославляють свою альма-матір досягненнями, талантами, чесною і відданою працею, добрими вчинками.

Але найважливіше в нашій школі — її душа, яка, скільки б років не минуло, всеодно залишиться молодою завдяки дзвінким дитячим голосам, якими будуть наповнюватися ці стіни.

1 вересня, золотого осіннього дня, школа знову гостинно розкриє двері всім своїм учням. У кожного з випускників буде можливість пройти шкільним коридором, згадати свою юність, свого Вчителя, котрий запалив іскру знань, був старшим другом і порадником.

Колектив школи запрошує всіх бажаючих і хто має змогу на урочисту лінійку присвячену Першому дзвонику та 100-літньому ювілею закладу.

Колектив школи

Кiлькiсть переглядiв: 392

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.